17 September, 2011

MÄ TEIN RUOKAA

Moikka, mä tein tnään meille ruuan.

Meny

  • Boeuf bourguignon
  • Salade verte
  • Sauce vinaigrette
  • Mousse au chocolat
Näiden ohjeiden avulla ET voi tehdä väärin missään vaiheessa !

Boeuf bourguignon (Burgundinpata)
neljälle hengelle

250g naudan paistia
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 pieni porkkana
1 rkl oliiviöljyä

Suurus:
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl vettä
1-1½ dl ruokakermaa

Lisäksi:
1/4 - ½ prk tomaattimurskaa tai
1-2 tomaattia kuutioituna
½ liemikuutiota
½ tl timjamia
1 laakerinlehti
½ tl mustapippuria
n. 50 g herkkusieniä
5-10 hillosipulia
päälle hienonnettua persiljaa

  1. Leikkaa paisti noin 2 cm:n kuutioiksi.
  2. Hienonna sipulit ja kuutioi porkkana.
  3. Kuumenna rasva padassa. Ruskista lihakuutiot, hienonnetut sipulit ja porkkanat padassa.
  4. Sekoita vehnäjauhot huolellisesti veteen. Kaada suurus pataan koko ajan sekoittaen.
  5. Lisää tomaattimurska, liemikuutio ja mausteet.
  6. Hauduta pataa, kunnes lihat ovat kypsiä (vähintään puoli tuntia, mutta mielellään pidempään)
  7. Lisää herkkusienet ja hillosipulit. Kuumenna.
  8. Maista pataa ja tarjoile kuumana perunoiden tai riisin kanssa.
--> Ranskassa käytetään Burgundinpadan nesteenä punaviiniä. Pata vain paranee, kun se kuummenetaan uudestaan.


Salade verte (vihreä salaatti)

2-3 lehteä lehtisalaattia
2-3 lehteä jääsalaattia
2-3 lehteä tammenlehvä- tai lollorossosalaattia
(friseetä tai roomansalaattia)
kurkkusuikaleita

Puhdista salaattilehdet ja revi ne helposti syötäviksi palasiksi. Tarjoa ranskalaisen salaatinkastikkeen kanssa.
--> Voit valmistaa salaatin yhdistämällä niitä salaattolajikkeita, joita on saatavilla


Sauce vinaigrette (ranskalainen salaatinkastike)


½ dl oliiviöljyä
2 rkl viinietikkaa
1 tl ranskalaista sinappia (Dijon)
1 tl yrttejä
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa


Sekoita, kaikki raaka-aineet keskenään esimerkiksi lasipurkissa ravistaen.

Mousse au chocolat (suklaavaahto)

2 liivatelehteä
2 munaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ dl maitoa
50 g taloussuklaata
1 dl kermaa vatkattuna

  1. Pane liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen.
  2. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi.
  3. Kiehauta maito, lisää suklaapalat ja sekoita tasaiseksi. Liuota puserretut liivatelehdet seokseen.
  4. Lisää seos munavaahtoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista minuutin välein.
  5. Lisää kermavaahto varovasti sekoittaen.
  6. Hyydytä mousse annoskulhoissa kylmässä paikassa.


Mousse au chocolat


No comments:

Post a Comment